KONTAKTY
NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAPREDÁVANEJŠIE
November je mesiacom, keď netrpezlivo očakávame nielen svätého Martina na bielom koni, ale spolu s ním tiež svätomartinskú dozlata upečenú hus s kapustou a zemiakovými knedľami, svätomartinské koláče a samozrejme nemôže chýbať ani Svätomartinské víno...
Tradícia Svätomartinského vína v českých krajoch a na Morave siaha až do časov dvora cisára Jozefa II, keď začiatkom novembra končila menším vinárom služba u sedliakov, a pretože sa zásoby vína z predchádzajúceho roka stenčovali, bolo zvykom začať ochutnávať novú úrodu. A keďže k tomu dochádzalo 11.11., dostalo víno názov podľa sviatku svätého Martina – Svätomartinské. Táto tradícia bola obnovená v deväťdesiatych rokoch 20. storočia a od tej doby sa teší čím ďalej tým väčšej obľube. Každoročne sa prvé Svätomartinské vína otvárajú na mnohých slávnostných akciách, festivaloch, alebo trhoch 11. novembra o 11. hodine.
Napriek tomu, že ide o prvé vína z nového ročníka, ktoré zreli len po dobu niekoľkých týždňov, vyznačujú sa aj tak svojou osobitnou chuťou, príjemnou sviežosťou a nižším obsahom alkoholu – zvyčajne do 13 percent. Pod označením Svätomartinské sa predávajú vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínské červené ranné, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svätovavrinecké. Musia prejsť hodnotením nezávislej komisie, ktorá posudzuje ich vôňu, chuť a farbu. Biele Svätomartisnké vína sa vyznačujú svojou sviežosťou, ovocnou chuťou, zelenkavo-žltou a zlatistou farbou s vyváženým obsahom kyselín a cukrov. Svätomartinské ružové má odtiene ružovej až cibuľovej farby a vyznačuje sa predovšetkým jemnou trieslovinou a príjemnou kyselinou. Červené Svätovavriecké charakterizuje rubínová až granátová farba, ovocná alebo jemne kvetinová vôňa a harmonická chuť s podtónom sušeného ovocia.
Pri kúpe dajte pozor na to, že pravé Svätomartinské víno sa vždy predáva iba v sklenených fľašiach, na ktorých je špeciálne logo a navyše musia mať predpísanú záklopku, ktorá je pre všetkých vinárov rovnaká. Tá obsahuje nápis Svätomartinské a to vrátane daného ročníku. Víno neuschovávajte – podľa vinárov je ideálne spotrebovať ho do jari nasledujúceho roka, dokedy je schopné uchovať si svoju príjemnú sviežosť.