KONTAKTY
NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAPREDÁVANEJŠIE
Je to stále sa opakujúca situácia – večer si otvoríte fľašu vína, ale už ju nedopijete. Radi by ste si však víno vychutnali neskôr – na druhý alebo tretí deň, ale ako dlho si po otvorení udrží svoju kvalitu? Bude chutiť rovnako ako v ten prvý večer? Ku správnemu uchovaniu Vám môže dopomôcť domáca chladnička na víno, ale ani tá nie je bohužiaľ všemocná.
Víno má všeobecne jednu z najdlhších životností z akéhokoľvek spotrebného tovaru. Dobre uzatvorená a chránená fľaša vína môže byť uchovávaná po celé roky i desaťročia a niektoré dokonca s vekom zrejú a zlepšujú svoju výslednou chuť. Len čo je však fľaša otvorená, víno je vystavené kyslíku – svojmu najväčšiemu nepriateľovi – a postupný proces oxidácie začína. Po určitom čase sa už účinky oxidácie začínajú prejavovať. Čerstvosť vína sa postupne vytráca, rovnako tak i jeho živelnosť a rovnováha chutí. Nedá sa povedať ako rýchle tieto oxidačné procesy prebiehajú – všetko totiž závisí na type vína.
Všeobecne platí, že vína s pevnejšou štruktúrou, respektíve tie s vyšším obsahom alkoholu, kyselín alebo cukrov, môžu odolávať oxidácii dlhšie, než vína ľahké s nízkou kyslosťou. Dôležitú úlohu zohráva tiež kyselina trieslová alebo tanín. Táto prirodzená zložka, ktorá je bohatšie zastúpená u červených vín, je zodpovedná za typický ľahko suchý pocit na podnebí. Vínam zároveň prepožičiava ich plnú farbu a pevnú štruktúru. Okrem toho sú taníny tiež silnými antioxidantmi, ktoré prinajmenšom po určitú dobu prinášajú vínam určitý stupeň ochrany pred škodlivými účinkami kyslíka.
Ako dlho môže byť otvorená fľaša uložená a stále pôjde o kvalitné víno, je otázka veľmi subjektívna. I keď víno stratí svoju „ovocitosť“ a už nemá rovnakú kvalitu chuti ako keď bolo čerstvo otvorené, stále môže dobre chutiť. Len čo však víno začne vykazovať jasné známky oxidácie – stmavnutie farby, matný vzhľad namiesto zdravého lesku, či znateľnú zmenu chuti alebo vône, už nepôjde o potešenie.
Pre spomalenie tohto postupného poklesu kvality vína je najlepšie umiestniť otvorenú fľašu do chladu. Preto najlepším miestom pre uskladnenie je domáca vinotéka, ktorá účinne spomalí rýchlosť oxidácie. Pokiaľ tak urobíte, víno by malo vydržať kvalitné najmenej dva-tri dni, a to iba s málo poznateľným poškodením z hľadiska chuti alebo pôžitku. Niektoré vína si svoju kvalitu môžu udržať i celý týždeň, avšak aj keď sa Vaše víno dostalo už do štádia, kedy nie je celkom „fit“, neznamená to, že by ste ho mali vyliať – možno ho veľmi dobre využiť pri varení.