KONTAKTY
NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAPREDÁVANEJŠIE
Známe je biele, červené i rosé. Túto vínnu trojicu čím ďalej dopĺňa tiež víno oranžové, ktoré získava obľubu. Pokiaľ ste ho ešte neskúšali, tak vrele odporúčame. Prekvapí Vás svojou charakteristickou plnou chuťou s podtónmi sušeného ovocia, bylín, korenia a pomarančov. Nejde o žiadne ľahké víno plné sviežosti, ale o zážitok Vás určite nepripraví. Skvele sa hodí k bielym mäsám, zeleninovým prílohám či syrom. Správna teplota pre jeho uchovávanie a servírovanie je 15 - 17 °C, k tomu Vám perfektne poslúži chladnička na víno. Len jedno odporúčanie – fľašu oranžového vína nechajte dopredu vydýchať.
Ale nemyslite si, oranžové vína nie sú žiadnym nováčikom. Korene týchto vín siahajú do histórie staršej ako 7000 rokov. Ide o tradičný gruzínsky spôsob výroby, pri ktorom sa zrelé hrozno uzavrie do hlinenej nádoby (kvevru) a nechá sa postupne prekvasiť na víno. V súčasnosti sa už používa modernejší spôsob výroby, základ je však rovnaký – tieto vína sa vyrábajú z hrozna bielych odrôd, pri použití technológie podobnej pri výrobe červených odrôd. Rmut, čiže rozmliaždené alebo hrubo pomleté hrozno sa necháva dlhodobo macerovať, vďaka tomu sa zo šupiek vylúči viac farbiva a aromatických látok. Tým získavajú oranžové vína svoju charakteristickú tmavo žltú, oranžovastú a niekedy až medenú farbu a výraznejšiu chuť.