KONTAKTY
NOVINKY
TOVAR V AKCII
NAPREDÁVANEJŠIE
E-shop chladnička na víno radí, čo to sú dezertné vína a k čomu sa hodia
Mnoho milovníkov vína už termín dezertné víno určite počulo. Ide o vína, ktoré majú dostatočne sladkú chuť, aby boli vhodné ku sladkému dezertu. Jedným z najdôležitejších všeobecných princípov, ktorý je potrebné pri servírovaní vína dodržovať, pokiaľ chcete úspešne skĺbiť chute je to, že jedlo nesmie byť nikdy sladšie než víno. Inými slovami víno musí byť aspoň tak sladké ako jedlo, ku ktorému ho poddávate, aby všetko fungovalo tak, ako má. V opačnom prípade by sa Vám chuť vína zdala neprimerane kyslá.
Dezertné víno sa vyrába z veľmi zrelého alebo dokonca prezrelého hrozna. Takéto hrozno sa zberá až neskoro v sezóne, aby obsahovalo vysoký obsah cukru, a tým pádom sa vysoký stupeň sladkosti prejaví i u vyrobeného vína, a to i po kvasení.
Medzi dezertné vína patria i takzvané slamové vína. Súčasťou výroby takýchto vín je fakt, že hrozno je po zbere uložené na slame alebo rohoži, a to najmenej počas 3 mesiacov. Na kvasenie týchto vín je potrebné použiť špecifické kvasinky a celý proces kvasenia je pomalší, a obvykle zastavený v okamihu, keď je dosiahnuté zhruba 10 % alkoholu. Slamové víno sa odporúča podávať vychladené na teplotu 8 – 10 °C. Najčastejšími odrodami na výrobu slamového vína sú Ryzling rýnsky, Ryzling vlašský, Veltlínske zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Frankovka, Cabernet Sauvignon.
Mimochodom, dezertné vína sa nesnúbia iba so sladkým dezertom, ale skvele sa hodia i k pikantným syrom typu niva alebo Roquefort. Ovocná sladkosť vína pomáha zmierniť ich slanú intenzitu.